فرهنگ اهدای خون در کشور ما از زمان جنگ تحمیلی در مردم نهادینه شد و آنها در حال حاضر اهدای خون را به عنوان یک مسوولیت اجتماعی، فرهنگی و دینی پذیرفتهاند. ماه مبارک رمضان بهترین زمان برای ایثار و فداکاری است و توصیه میشود مردم اهدای خون را به شبهای قدر موکول نکنند زیرا نیاز به خون و فرآوردههای خونی مختص زمان خاصی نیست. در سال 94، بالغ بر 3 میلیون و 600 هزار واحد خون و فرآوردههای خونی به بیمارستانهای کشور ارسال شده است و بنابراین نیاز به خون همیشه در کشور احساس میشود.
در 10 روز اول ماه مبارک رمضان نیز 51 هزار و 491 نفر در کل کشور موفق به اهدای خون شدهاند، در حالی که تعداد مراجعان بیشتر از این تعداد بوده است. استانهای تهران، مازندران و فارس بیشترین میزان اهدا را در 10 روزه ماه رمضان به خود اختصاص دادهاند. سن اهدای خون در کشور ما از 18 سالگی تا 60 سالگی است و ما در ماه رمضان از جوانان بیشتر از سایر گروهها دعوت میکنیم برای اهدای خون مراجعه کنند. در ماه رمضان برخی افراد تصور میکنند به دلیل روزه گرفتن نباید خون اهدا کرد، در حالی که روزهداری مانعی برای خون دادن نیست و هموطنان میتوانند 2 ساعت بعد از افطار به مراکز اهدای خون مراجعه و خون اهدا کنند.
حجم خون از دست رفته در اهدا 1 تا 2 ساعت بعد با نوشیدن مایعات جبران میشود و سلولهای خونی هم 2 تا 3 هفته بعد از اهدا به جریان خون بازمیگردند. مراکز استانی سازمان انتقال خون در ماه مبارک رمضان تا ساعت 12 شب باز است و مردم میتوانند برای اهدای خون مراجعه و در این کار انساندوستانه شرکت کنند. افراد هنگام مراجعه برای اهدای خون، حتما باید کارت ملی همراه داشته و از سلامت جسمی و روانی برخوردار باشند.
دکتر بشیر حاجیبیگی
سخنگو و مدیر کل روابط عمومی سازمان انتقال خون