هر سال در آستانه ماه رمضان خیلیها دوست دارند بدانند چطور میتوانند آمادگی جسمانی لازم را برای ورود به این ماه مبارک پیدا کنند. برخی افراد به همین منظور در آستانه روزهای روزه، اقدام به مصرف خودسرانه مکملهای مولتیویتامین مینرال میکنند. این در حالی است که اگر بدن شما با کمبود ویتامین و املاح مواجه نباشد، مازاد دریافت آنها از بدنتان دفع میشود یا با تجمع در کبد و کلیهها، سلامتتان را به خطر میاندازد.
اگر هم بدنتان دچار کمبود ویتامین و املاح باشد، در تمام طول سال نیاز به مصرف مکمل زیرنظر پزشک معالجتان دارید و این مساله به روزهای روزهداری اختصاص ندارد. شما میتوانید با راههای دیگری بدنتان را آماده یک ماه روزهداری کنید؛ مثلا کمکم ساعت ناهارتان را به تاخیر بیندازید و صبحانهتان را زودتر بخورید، حجم صبحانهتان را بیشتر و حجم ناهارتان را کمتر کنید. به تدریج باید بدنتان را به مصرف میوهها و سبزیها در کنار صبحانه نیز عادت بدهید و الگوی خوردوخوراکتان را به الگوی تغذیه در وعدههای سحری و افطاری نزدیک کنید.
اگر رژیم لاغری دارید هم لازم نیست در این ایام، رژیم خود را بشکنید. میتوانید همان کالری تنظیمشده را به جای 3 وعده اصلی و 2 میانوعده، در 2 وعده اصلی سحری و افطاری و میانوعده بین افطار و سحر دریافت کنید. فقط حواستان باشد از آنجا که انواع گوشت و فلفل در رژیمهای لاغری جایگاه خاصی دارند، مصرف این دو خوراکی را به وعده افطار اختصاص بدهید و در وعده سحر، کمتر گوشت و فلفل بخورید چون هضم و جذب این مواد غذایی، آب زیادی میطلبد و همین مساله باعث میشود در صورت مصرف گوشت و فلفل در وعده سحری، مدام تشنه شوید و عوارض تشنگی مانند بیحالی و کمتحرکی سراغتان بیاید. میوهها، سبزیها، قندهای پیچیده و فیبرهای بیشتر را نیز به جای انواع گوشت در وعده سحریتان بگنجانید.
دکتر محمدحسن انتظاری
متخصص تغذیه، مدیر گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان