این روزها سرطان یکی از اصلیترین علل مرگ و میر در جهان و از جمله در ایالات متحده است اما پژوهشگران آمریکایی به تازگی به مردم این کشور مژده دادهاند که تنها با داشتن شیوه زندگی سالم میتوانند از ابتلا به بسیاری از سرطانها پیشگیری کنند و آمار مرگ و میر ناشی از این بیماری را در کل کشور به کمتر از نصف برسانند.
نتایج پژوهش جدید دانشمندان دانشکده پزشکی دانشگاه هاروارد و دانشکده بهداشت عمومی تیاچ چانهاروراد در بوستون در مجله JAMA Oncology به چاپ رسیده است. براساس این پژوهش که روی سفیدپوستان آمریکا انجام شده، با پیش گرفتن شیوه زندگی سالم، آمار مرگ و میر ناشی از سرطان بین مردان 67 درصد و بین زنان 59 درصد کمتر خواهد شد.
همچنین شیوه زندگی سالم میتواند ابتلای زنان را به سرطان 41 درصد و ابتلای مردان را به این بیماری 63 درصد کاهش دهد. این ارقام بسیار ارزشمند و نویدبخش هستند.
اما منظور پژوهشگران از شیوه زندگی سالم چیست؟ شیوه زندگی سالم از دید آنها به معنای نکشیدن سیگار یا ترک آن، مصرف نکردن الکل یا مصرف متوسط آن، شاخص توده بدنی (BMI) بین 18/5 و 27/5، فعالیت ورزشی هوازی با شدت متوسط به میزان دستکم 150 دقیقه در هفته یا فعالیت ورزشی هوازی سنگین به میزان دستکم 75 دقیقه در هفته است. افرادی که هر 4 معیار شیوه زندگی سالم را دارند، بهعنوان افراد کمخطر از نظر ابتلا به سرطان در نظر گرفته میشوند و تمامی افراد دیگر، در گروه پرخطر جای میگیرند.
برای انجام این پژوهش دانشمندان 89 هزار و 571 زن و 46 هزار و 399 مرد را مورد مطالعه قرار دادند. از این تعداد، تنها 16 هزار و 531 زن و 11 هزار و 731 مرد در گروه کمخطر جای میگرفتند و تمامی افراد دیگر در گروه پرخطر قرار میگرفتند. سپس دانشمندان محاسبه کردند اگر تمامی افراد شیوه زندگی سالم داشتند و در گروه کمخطر جای میگرفتند، چه تعداد از موارد ابتلا به سرطان و چه تعدادی از مرگ و میرهای ناشی از این بیماری قابل پیشگیری میبود؟
برای جلوگیری از مخدوش شدن نتایج تحقیق به وسیله تفاوتهای نژادی و قومی، دانشمندان تنها سفیدپوستان قفقازی را مورد بررسی قرار دادند.
پژوهشگران میگویند: «هرچند اعداد و ارقام به دست آمده از این پژوهش قابلتعمیم به نژادهای دیگر نیست، اما رعایت نکردن مواردی که در توصیف شیوه زندگی سالم در این پژوهش آمده، بهعنوان عوامل خطرساز برای ابتلا به سرطان در تمامی نژادها و قومها شناخته شده است.» به گفته آنها، نتایج پژوهش جدید اهمیت جدی شیوه زندگی را در پیشگیری از ابتلا به سرطان گوشزد میکند و نشان میدهد برای مبارزه موثر با سرطان باید به پیشگیری از آن روی بیاوریم.
براساس آمار ارائهشده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری بیماریهای آمریکا در سال 2014 نزدیک به 17 درصد مردم این کشور سیگاری بودهاند و براساس پیشبینی جامعه آمریکایی سرطان در سال جاری میلادی حدود 595 هزار و 690 آمریکایی یعنی بیش از نیم میلیون نفر، در اثر سرطان جان خود را از دست خواهند داد.
دکتر گراهام کولدیتز و دکتر سیوبهان ساتکلیف از دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن در سرمقالهای که در JAMA Oncology درباره پژوهش اخیر چاپ شده، نوشتهاند: «ما همیشه از کشف حقیقت تا عمل کردن به آن تاخیر درازی داشتهایم.
بهعنوان یک جامعه باید از پیش داوریهایی مانند اینکه ابتلا به سرطان بهدلیل بدشانسی است یا اینکه برای مبارزه جدی با سرطان باید منتظر اکتشافات جدید پزشکی باشیم، بپرهیزیم.
در عوض باید فرصت را برای کاهش آمار ابتلا به سرطان دریابیم، راهبردهای موثر پیشگیری را عملی کنیم و روش زندگی خودمان را تغییر دهیم. این تلاشها میتوانند به منزله سرمایهگذاری در زمینه تحقیقات سرطان در دهههای آتی باشند.»
پیش از این نیز پژوهشهای بسیاری ارتباط بین شیوه زندگی سالم و پیشگیری از انواع بیماریها مانند زوال عقل را نشان دادهاند.
منبع: Science Daily, USA Today