پرسش: واکسن ضدسرماخوردگی را از چه سنی میتوان تزریق کرد؟ آیا عارضهای هم دارد؟
پاسخ دکتر حمید عمادی، متخصص بیماریهای عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
ما واکسن ضدسرماخوردگی نداریم. واکسن مورد نظر شما حتما واکسن آنفلوآنزاست. آنفلوآنزا باعث ایجاد عفونتهای تنفسی میشود. واکسن آنفلوآنزا را میتوان از 6 ماهگی به بعد تزریق کرد اما تزریق این واکسن برای کودکان زیر 6 ماه توصیه نمیشود.
کودکان زیر 6 سال باید واکسن آنفلوآنزا را به شکل یکدوم ویال اما در 2 دوز با فاصله 1 ماه تزریق کنند، اما برای افراد 6 سال به بالا این کار لازم نیست. واکسن آنفلوآنزا عوارض خاص جدی ندارد و بیشتر ممکن است بهصورت قرمزی، گرمی و سفتی در محل تزریق و یک شب تب کردن باشد که معمولا این عوارض بعد از تزریق همه واکسنها طبیعی هستند.
افرادی که نسبت به مصرف تخممرغ حساسیت خیلی شدیدی دارند و با خوردن تخممرغ غش میکنند نباید واکسن آنفلوآنزا تزریق کنند زیرا این واکسن در تخممرغ کشت میشود. عارضه نادر واکسن آنفلوآنزا (یک در هر 10 هزار واکسن) نشانگان گیلنباره است که در آن سیستم ایمنی بدن به سیستم عصبی حمله میکند و باعث ضعف و مشکلات حسی در فرد میشود.
احتمال دارد برخی افراد بهخصوص کودکان بعد از ابتلا به آنفلوآنزا به آن مبتلا شوند و بیمار حتی در آیسییو بستری شود. البته احتمال بروز بیماری گیلنباره بعد از ابتلا به آنفلوآنزا بسیار بیشتر از احتمال ابتلای آن بعد از واکسن آنفلوآنزاست، بنابراین نمیتوان به صرف اینکه واکسن ممکن است باعث عارضه شود از تزریق آن صرفنظر کرد زیرا عوارض خود بیماری به مراتب بیشتر خواهد بود.