پرسش اول: برای افرادی که دیسک کمر خفیف دارند تمرین با تردمیل مناسبتر است یا دوچرخه ثابت؟
پرسش دوم: آقایی 45 ساله با وزن 96 کیلوگرم هستم. به جز فشارخون بیماری دیگری ندارم و دارویی نیز مصرف نمیکنم. 9 ماه است ورزش رزمی کار میکنم و پیادهروی روزانه نیز دارم. مشکلم این است که حین ورزش یا مواردی که سرم پایین و پاهایم بالا قرار میگیرد، یک نوع درد خاص شدید و چیزی شبیه خوابرفتگی در ساق پاهایم حس میکنم که آزاردهنده است و از مچ به سمت زانو حرکت دارد. لطفا مرا راهنمایی کنید.
پرسش سوم: براى از بین بردن پهلو چه راهکارى را پیشنهاد مىکنید؟ وزنم 50 کیلوگرم و قدم 165 سانتیمتر است.
پرسش چهارم: پیادهروی تا چه حد در سوزاندن چربی شکم تاثیر دارد؟
پاسخ دکتر احمد باقریمقدم، متخصص پزشکی ورزشی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
پاسخ اول: قطعا تردمیل بهتر است. وضعیت قرارگیری افراد در دوچرخه ثابت و خم شدن آنها به سمت جلو ممکن است روی دیسک کمر آثار نامطلوبی بگذارد و باعث درد شود. البته وضعیت در تنگی کانال نخاعی یا درگیری فتق دیسک با هم تفاوت دارند اما در مجموع توصیه میکنیم افرادی که کمردرد دارند، سعی کنند فعالیتهای هوازی متنوعی داشته باشند.
بهترین تمرین هوازی برای این افراد تمرینهای هوازی آبی است مانند راه رفتن داخل آب به طرفین و رفتوبرگشت در طول استخر.
پیادهروی معمولی به استفاده از تردمیل ارجحیت دارد و اولویت بعدی پس از تمرینهای آبی است، اما هنگام استفاده از تردمیل نباید شیب و سرعت آن را زیاد کنید. استفاده از دوچرخه ثابت هم به طور نسبی توصیه نمیشود ولی اگر امکان دیگری برای ورزش کردن فراهم نباشد باید آن را طوری تنظیم کنید که زاویه کمرتان به حداقل برسد و فشار زیادی به ستون فقراتتان وارد نشود. لازم به ذکر است طناب زدن برای افرادی که کمردرد دارند ممنوع است.
پاسخ دوم: مشکل شما ارتباطی به فشارخونتان ندارد اما برای بررسی علت حتما باید به پزشک عمومی مراجعه کنید تا معاینه کامل و بررسیهای لازم انجام شود. اینکه بدانیم یک پا یا هر 2 پا درگیر میشوند هم اهمیت دارد. همچنین اطلاعات بیشتری برای اینکه بدانیم چه عاملی باعث به وجود آمدن این مشکل شده نیاز داریم. مثلا مسائل عروقی اندام تحتانی میتواند برایتان مطرح باشد. پس از تشخیص علت، پزشک ممکن است شما را به متخصصان دیگری مانند متخصص مغز و اعصاب، پزشکی ورزشی یا متخصص عروق و... ارجاع دهد.
پاسخ سوم: وزنتان نسبت به قدی که دارید کم است و قاعدتا نباید پهلو داشته باشید که بخواهید آن را اصلاح کنید اما به طور کلی، افرادی که به دلیل ضعف عضلات دچار افتادگی شکم و پهلو شدهاند، میتوانند با تمرینهای درازونشست شکمی و جانبی و کار کردن روی عضلات پهلوها با وزنه و کش آنها را تقویت کنند و شکل بهتری به بدنشان بدهند.
پاسخ چهارم: پیادهروی یکی از بهترین ورزشهای هوازی برای چربیسوزی است. اگر پیادهروی در طول روز بیش از 1 ساعت و شدت متوسطی داشته باشد که باعث افزایش ضربان قلب شود، میتواند در چربیسوزی موثر باشد. کاهش وزن بیش از 1 کیلوگرم در هفته با انجام ورزشهای هوازی نشاندهنده تاثیر این ورزشها خواهد بود اما کاهش وزن زیاد در هفته معمولا نشانه از دست دادن آب و عضلات بدن است و به هیچوجه توصیه نمیشود. آنچه باعث میشود چربیها بسوزند، حرکتهای تکرارشونده عضلات بزرگ بدن با یک شدت متوسط است به طوری که فرد نه به نفسنفس بیفتد و خسته شود و نه خیلی کند باشد که تاثیری نداشته باشد. روزانه 1 ساعت پیادهروی تند یا دویدن آرام، حداقل 5 روز در هفته میتواند بهترین ورزش برای چربیسوزی باشد.