بیش فعالی اختلالی است که از دوران کودکی قابل تشخیص است. ممکن است در سنین نوجوانی درمان شود یا اینکه تا بزرگسالی ادامه پیدا کند. شکایت والدین از بی قرار بودن کودکشان و فقدان تمرکز حواس و ضعف درسی کودک است. از نظر والدین فرزندشان در مقایسه با همسالان خود، توانایی کمتری در یادگیری داشته که این موضوع عمدتا سبب سرزنش بی مورد والدین و به طبع آن آثار منفی این نوع رفتار بر روی کودک میگردد. این کودکان بعضاً مورد انتقاد و تنبیه بسیار زیاد قرار می گیرند. عدهای از پدر و مادرها کنترل خود را از دست می دهند و این کودکان را به شدت کتک می زنند یا آنها را تهدید می کنند.
تشخیص این اختلال در سنین زیر پنج سال قدری مشکل است زیرا امکان دارد با رفتارهای طبیعی و شیطنت آمیز کودکان اشتباه گرفته شود. با این حال، متخصصان می توانند این اختلال را تشخیص دهند و پیش بینیهای لازم را به عمل آورند. این اختلال با فعالیت بیش از اندازه، خرابکاری و آزار رساندن همراه است.
در هنگام استفاده از کولرهای آبی، اولین توصیهای که باید مورد توجه قرار بگیرد، تعویض سالانه پوشالهای کولر و قرار نگرفتن در معرض باد مستقیم کولر می باشد.
رطوبت و آلودگی پوشالهای کولر شرایط مناسبی برای رشد انواع میکروبها و قارچها است و بسیاری از آلرژیها و یاسرماخوردگیهایی مداوم در تابستان به دلیل عدم تعویض سالانه پوشال کولرها می باشد. قارچهایی مانند آسپرژیلوس میتوانند بیماریزا باشند البته افراد سالم و عادی معمولاً دچار مشکل نمیشوند ولی در مورد افرادی که دچار بیماریهای ریوی هستند این قارچها ممکن است باعث ایجاد بیماری شوند. از آنجا که پوشال، شرایط بروز بیماری را فراهم میکند، بهتر است هر سال پوشالها تعویض شوند و در چند روز ابتدایی استفاده از کولر، در و پنجرهها باز گذاشته شوند. پوشالها و دریچه های داخلی کولر در طول چند ماهی که از آن استفاده نشده، به شدت پر از گرد و خاک و ذرات معلق موجود در هوا شده و زمانی که شما کولر را راه می اندازید، تمام این گردوغبار را به درون منزلتان هدایت می کنید. به همین دلیل توصیه میشود پوشالهای کولر سالیانه تعویض و دریچههای کولر هم تا حد امکان از وجود گردوغبار هوا پاک کنید.
تعداد حوادثی که در هنگام تعمیر کولر یا تعویض پوشال کولرهای آبی ثبت شده، کم نیست. موارد زیادی بوده است از آن دسته افرادی که با برق و نکات فنی دیگر آشنایی کامل داشتهاند اما در اثر برقگرفتگی ناشی از نشت برق کولر، جان خود را از دست دادهاند.
معمولا افراد معمولی در روزهای تعطیل و به تنهایی جهت راه اندازی کولر به پشت بام می روند و در لحظه بروز خطر کسی نیست که به آنها کمک کند.
• کلیدهای کولر فاقد روشهای قفل یا قطع موقت جریان برق هستند. بنابراین هرآن ممکن است کسی بصورت غیرعمد اقدام به روشن کردن آنها کرده و شخصی که در حال کار با کولر است دچار آسیبهایی چون برق گرفتگی یا حتی قطع عضو و غیره شود.
• برق گرفتگی حتی ممکن است در هنگام نصب درپوش های کولرها و در اثر برخورد لبه درپوش ها با ترمینال یا پاشیدن آب به روی آنها صورت گیرد.
مقدمه و تعریف
اوتیسم یک بیماری نیست بلکه یک اختلال رشد در عملکرد مغز است.فراد مبتلا سه نوع علامت را نشان می دهند: روابط اجتماعی ضعیف، مشکلاتی در ارتباط کلامی و غیرکلامی، و نیز علائق و فعالیتهای محدود. این علائم در سه سال اول زندگی بروز می کند و به نظر می رسد که در سرتاسر زندگی ادامه پیدا می کند. اگرچه داروی خاصی برای درمان اوتیسم وجود ندارد، ولیکن شروع زودتر آموزش، ضروری است چرا که ممکن است موجب بهبودی رشد اجتماعی و کاهش رفتارهای نامطلوب گردد. و احتمال دارد افراد اوتیسم بتوانند زندگی نرمالی داشته باشند.
علت اصلی آن ناشناخته است. این اختلال در پسران شایع تر از دختران است. وضعیت اقتصادی ، اجتماعی ، سبک زندگی و سطح تحصیلات والدین نقشی در بروز اوتیسم ندارد. این اختلال بر رشد طبیعی مغز در حیطه تعاملات اجتماعی و مهارت های ارتباطی تأثیر می گذارد. کودکان و بزرگسالان مبتلا به اوتیسم در ارتباطات کلامی و غیر کلامی ، تعاملات اجتماعی و فعالیت های مربوط به بازی، مشکل دارند. این اختلال ارتباط با دیگران و دنیای خارج را برای آنان دشوار می سازد . در بعضی موارد رفتارهای خود آزارانه و پرخاشگری نیز دیده می شود. در این افراد حرکات تکراری ( دست زدن ، پریدن ) پاسخ های غیر معمول به افراد ، دلبستگی به اشیا و یا مقاومت در مقابل تغییر نیز دیده می شود و ممکن است در حواس پنجگانه ( بینایی ، شنوایی ، لامسه ، بویایی و چشایی ) نیز حساسیت های غیر معمول نشان دهند. هسته مرکزی اختلال در اوتیسم ، اختلال در ارتباط است.
50 % از کودکان مبتلا قادر نیستند از زبان به عنوان وسیله اصلی برقراری ارتباط با سایرین استفاده نمایند. عدم به کار بردن ضمیر "من" از ویژگی های کلامی این کودکان است. از مسائل دیگر تکلمی، تکرار کلمات و جملات اطرافیان است.
انواع اختلالات نافذ رشد چیست؟
چندین اختلال در زیر گروه اختلالات نافذ رشد وجود دارد. در اختلالات نافذ رشد آسیب شدید در چندین حوزه رشدی وجود دارد. افرادی که در طبقه بندی اختلالات نافذ رشد قرار می گیرند در برقراری ارتباط اجتماعی دچار مشکل هستند ولی شدت آن متفاوت است.
نکات عمده ای که تفاوت میان اختلالات را بیان می کنند عبارت اند از :
پرسش: دختری 5 ساله دارم که به دلیل مشکلات و تشنجی که همسرم در خانه ایجاد کرده، پرخاشگر و عصبی شده است. در حال حاضر پدرش خانه را ترک کرده و رفته است. چطور می توانم به دخترم کمک کنم؟
پاسخ دکتر میترا حکیمشوشتری، فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران:
برای حل این مشکل حتما باید به روانپزشک کودک مراجعه کنید زیرا پرسشهای زیادی هست که باید به آنها پاسخ بدهید.
مثلا اینکه چرا پدر خانه را ترک کرده؟ در آن زمان کودک چند سال داشته؟ چه مشکلی باعث این جدایی شده؟ نقش شما در این بین چه بوده؟ آیا دعواها و بحثها در حضور کودک انجام شده؟
و... قطعا در هر دعوایی هر دو طرف مقصرند. شاید شما سهم خود را در این مشکل نادیده میگیرید یا طوری با کودکتان رفتار کردهاید که او را عصبی و پرخاشگر کرده است.
پاسخهای متفاوت به هر یک از این پرسشها راهکارهای متفاوتی دارد. آنچه در اینجا میتوان توصیه کرد، این است که دائم به او نگویید: «پدرت ما را رها کرد و رفت» این جمله به کودک حس ناامنی میدهد.
کودکان حق دارند حس کنند پدر و مادرشان آنها را دوست دارند، حتی اگر بدترین آدمهای دنیا باشند.
باید به کودک القا کنید پدر هر جای دنیا که باشد، حتما همیشه به تو فکر میکند و دوستت دارد چون فرزند او هستی.
ضمن اینکه در کنار گفتن این جملهها و احساس امنیت در کودک، نباید وی را در معرض دعواها، تنشها و مسائل قانونی قرار داد تا شاهد مشکلات، دعواها و برخوردهای بدتان نباشد، دچار تناقض و احساس خطر نشود و اضطراب در او شکل نگیرد.
همه اینها در طولانیمدت مشکلاتی در روحیه و رفتار کودک ایجاد میکند که بعد به سختی قابل درمان خواهد بود.
نکته دیگر، حفظ ارتباط با خانوادههای هر دو طرف است. اگر همسرتان شما را ترک کرده قطعا خواهر، برادر، مادر و پدری دارد. در این صورت کودکتان را نزد آنها ببرید زیرا حتی اگر آنها با شما خوب نباشند، فرزندتان را دوست خواهند داشت و به او محبت خواهند کرد. در این صورت میتوان میزان آسیبها را کم کرد اما همانطور که اشاره شد، برای حل بهتر این مساله حتما باید با مراجعه حضوری از یک روانشناس یا روانپزشک کودک کمک بگیرید.
پرسش: پسر 2 سال و نیمه اى دارم که خیلى باهوش است. با چه روش ها یا کتاب هایى می توانم از هوشش در مسیر مناسب استفاده کنم؟
پاسخ دکتر میترا حکیمشوشتری، فوق تخصص روانپزشکی کودک و نوجوان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران:
وسایل ویژه و خاصی برای افزایش خلاقیت و بهره گیری از هوش کودک لازم نیست.
همین که کودک در محیط غنی و پرباری پرورش یابد، ارتباط عاطفی و مناسبی در آن محیط برقرار باشد، والدین در مورد مسائل قابلفهم با او صحبت کنند، گاهی وارد بازیهایش شوند، استرس برایش ایجاد نکنند و کودک را دائم پای وسایل ارتباط جمعی، رایانه، تبلت، تلفنهمراه و... ننشانند، به رشد هوش و خلاقیت او کمک کردهاند.
ضمن اینکه نباید کودک را وادار به انجام کاری کرد. برخی مادران انتظار دارند مثلا کودک 5 سالهشان یک ساعت بنشیند و کتاب ورق بزند در حالی که تمرکز یک کودک 5 ساله فقط 10 دقیقه است.
توجه کنید که اگر فرزندتان را وادار به انجام کاری کنید، اعتماد بهنفس او را کاهش خواهید داد.
در مورد کودکان باهوش میتوان برخی کارها را زودتر شروع کرد. مثلا میتوان در 5/2سالگی خمیر بازی در اختیارشان قرار داد تا با آن بازی کنند و اشکال مختلف بسازند.
پرسش: برای تحمل سوزش گلو که ناشی از زیاد بودن اسید معده است، باید چه کار کرد؟
پاسخ دکتر شهرام آگاه، فوق تخصص گوارش و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران:
رژیمغذایی در کاهش سوزش سرمعده موثر است.
باید از مصرف غذاهایی که اسید معده را زیاد میکنند مانند فلفل، ترشی، چربی فراوان، پرخوری و نوشیدن مایعات در حین غذا خوردن، دراز کشیدن بلافاصله پس از مصرف غذا بپرهیزید.
خوردن آب در حین سوزش سردل یا مصرف آدامسهای بدون شکر، کمکردن حجم غذا و افزایش تعداد وعدهها میتواند در کاهش سوزش موثر باشد.
افرادی که با انجام این اقدامها جواب نمی گیرند، لازم است زیرنظر پزشک تحت دارو درمانی قرار بگیرند.
پرسش: به نظر شما مصرف شیر استریلیزه بهتر است یا شیر پاستوریزه؟ می گویند شیرها وقتی استریل میشوند بیشتر ارزش غذاییشان را از دست میدهند زیرا حرارت بیشتری می بینند. آیا این موضوع صحت دارد؟
پاسخ دکتر سیدامیر مرتضویان، متخصص صنایع غذایی و دانشیار دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی:
این باور کاملا نادرست و اتفاقا برعکس است؛ شیر استریل شیری است که طی 2 تا 4 ثانیه 145 درجه سانتیگراد حرارت می بیند. در نتیجه در مدت بسیار کوتاهی بدون اینکه ترکیبهای تغذیه ای شیر آسیب چندانی ببینند تمام میکروب های زنده موجود در آن از بین می روند.
همین علت هم عامل ماندگاری بلندمدت شیرهای استریل است و میتوان آنها را تا زمانی که درشان باز نشده است، تا 6 ماه خارج از یخچال نگهداری کرد.
در واقع این یک قانون است که هر گاه دما بالا و زمان دمادهی بسیار کوتاه باشد، میکروبها کامل از بین میروند اما ترکیبهای تغذیه ای تا حد زیادی حفظ می شوند.
در این صورت میزان افت ویتامین ها در شرایط خوب استریل و به شرط اینکه روش استریل کردن استاندارد و همه دستگاهها تنظیم باشند، بیشتر از 15 تا 20درصد نخواهد بود.
در حالی که در شیر پاستوریزه با توجه به پاستوریزاسیونی که در حال حاضر بیشتر واحدهای تولیدی در کشور انجام می دهند، میزان آسیب دیدن ترکیبهای تغذیه ای شیر بیش از این است.
بد نیست بدانید دما و زمان استاندارد برای پاستوریزاسیون 72 درجه سانتیگراد در 15 ثانیه است اما متاسفانه در برخی از واحدهای تولیدی، دمایی حدود 85 درجه سانتیگراد در زمانی حدود چند دقیقه به شیر داده می شود.
ضمن اینکه بار میکروبی شیر پاستوریزه بالاتر از شیر استریلی است که هیچ میکروب زنده ای در خود ندارد.
با این حال شیر پاستوریزهای که با روش استاندارد پاستوریزه شده باشد، از شیر استریل بهتر است اما مصرف کننده نمیداند که آیا شیر پاستوریزهای که در فروشگاه عرضه میشود واقعا این مشخصات را دارد یا نه.
نتیجه اینکه شیر استریل خوب، شیر بدی نیست و از شیر پاستوریزه بد، بهتر است.
پرسش: بسیاری از سوپرمارکت ها بسته های دوغ (دوغ های کارخانه ای با تاریخ انقضا) را خارج از مغازه و در معرض نور آفتاب قرار می دهند. آیا این روش نگهداری باعث فساد آنها می شود؟
پاسخ دکتر سیدامیر مرتضویان، متخصص صنایع غذایی و دانشیار دانشگاه علومپزشکی شهیدبهشتی
براساس قانون استاندارد ملی ایران، تمام فرآوردههای لبنی به جز پودرها و شیرهای استریل باید در دمای یخچال نگهداری شوند و قرار دادن آنها خارج از یخچال حتی در سایه هم درست نیست چه برسد به اینکه در معرض نور آفتاب هم باشند.
این کار باعث فساد محصول می شود که شاید تشخیص آن برای مصرف کننده هم سخت باشد.
در واقع، در فرآورده های تخمیری از جمله دوغ و ماست، فساد مانند شیر و سایر محصولات لبنی مشهود نیست و ترشی، تلخی یا تغییر طعم و رنگ خاصی در آنها دیده نمی شود که مصرف کننده به آن فساد آشکار بگوید زیرا همانطور که گفتم فرآورده تخمیری است، اسیدیته بالا و pH پایینی دارد و خودش ترش است.
وقتی این فرآورده ها در شرایط نامساعدی نگهداری می شوند، بار میکروبیشان بالا میرود و مصرفشان مضر خواهد بود. بهخصوص وقتی بسته بندی دوغها در معرض نور خورشید قرار داده می شود، واکنشهای شیمیایی مانند اکسید شدن چربی یا سایر واکنش های نامطلوب شیمیایی در آنها رخ میدهد که در ظاهر و با حواس انسان قابل درک نیستند اما قطعا مصرفشان ضرر دارد و میتوانند در بلندمدت بیماریهای مختلفی در انسان ایجاد کنند بنابراین توصیه می شود از خرید تمام محصولات لبنی به جز شیرهای استریلی که خارج از یخچال نگهداری می شوند، خودداری کنید.
با کارشناسی دکتر حسین مرادی دهنوی/
عضو هیأت علمی (استادیار)،مدیر گروه طب سنتی و سرپرست دانشکده طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی قم
تأثیر حالات روحی در سلامت جسمی | 1394/05/05 |
راههای غلبه بر مشکلات روحی تأثیرگذار بر سلامت جسم | 1394/05/12 |